fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle

6 tips voor goedkoop en effectief sporten vanuit huis

Eigenlijk heb ik de afgelopen jaren altijd een abonnement gehad bij de sportschool. Ik ging twee of drie keer per week en daar was ik best tevreden mee. Ik vond het leuk en voelde me achteraf altijd goed. Sinds corona werd ook ik natuurlijk gedwongen om een andere oplossing te vinden. Langzaam bedacht ik steeds meer manieren om goedkoop en effectief te sporten vanuit huis. Uiteindelijk was ik hier zo tevreden mee, dat ik mijn abonnement heb opgezegd, nadat de sportscholen weer opengingen.

Sportschool VS thuis

Dat thuis sporten ook prima ging, was niet de enige reden dat ik gestopt ben bij de sportschool. Om te beginnen vond ik het vervelend dat je zo gebonden was aan tijdslots door corona. Ik vond vooral de groepslessen leuk, maar vaak was ik de enige die meedeed, wat best ongemakkelijk is. De sfeer in mijn sportschool beviel me niet meer en daarom heb ik mijn abonnement opgezegd. De voordelen van de sportschool zijn wel dat je in de sportschool alle apparaten hebt, je met iemand anders kan gaan en je vaak toch wat zwaarder traint door meer opties aan gewichten. Een groot voordeel van sporten vanuit huis, is dat het je veel geld scheelt.

Toch kun je ook thuis prima het echte sportgevoel nabootsen met de volgende tips:

1. Neem een vast moment op de dag

Om het thuis sporten ook echt vol te houden is een routine belangrijk. Dit begint bij het bepalen van een vast moment op de dag waarop je gaat sporten, zoals ‘s ochtends of ‘s avonds. Dit hoef je niet elke dag te doen. Ik doe het bijvoorbeeld drie of vier keer per week. Mijn voorkeur gaat uit naar de ochtend, dus drie ochtenden in week sport ik.

2. Zet het in je agenda

Maar welke dagen doe je dat dan? Er zijn vast dagen die beter uitkomen dan de anderen. Het voordeel van thuis sporten, is dat je wat flexibeler bent, simpelweg omdat je geen reistijd hebt. Het nadeel hiervan is dat je het sneller vergeet of uitstelt. Zet daarom aan het begin van de week in je agenda wanneer je wil gaan sporten.

3. Sport kort

Dit is de tip die het beste werkt voor mij. Probeer eens om niet één of twee keer peer week een uur te sporten, maar om elke dag (of om de dag) tien tot vijftien minuten te sporten. Dit verlaagt de drempel om te beginnen enorm. Ik spreek altijd met mezelf af dat ik minstens tien minuten ga sporten. Soms ben ik niet in de mood en stop ik inderdaad na tien minuten, maar eigenlijk ga ik altijd langer door tot rond de twintig minuten, omdat het sporten dan toch te goed voelt om zo snel te stoppen.

4. Kies de juiste spullen

Online zijn genoeg fitnessartikelen voor thuis te vinden. Ik wilde een kleine selectie maken, simpelweg omdat mijn huis klein is. Fitnessartikelen die wat mij betreft niet kunnen ontbreken zijn:

  • Een mat
  • Twee of drie dumbells/kettlebells
  • Een paar verschillende weerstandsbanden

5. Online workouts

Soms heb je niet de inspiratie om zelf een leuke workout te verzinnen. Op dat soort momenten is het fijn om even met iemand anders mee te doen. Twee van mijn favoriete workouts zijn de twerkout van Vita en deze workout van FitnessBlender. Daarnaast doe ik vaak yoga mee met Yoga with Kassandra. Naast dat het fijn is om met iemand mee te doen, leer je ook nieuwe oefeningen kennen.

6. Wissel af

Niks is meer demotiverend dan elke dag hetzelfde doen. Wissel daarom het sporten af. Wat ik bijvoorbeeld afwissel is:

  • Workouts (krachttraining)
  • Workouts (cardio)
  • Yoga
  • Dansen
  • Buiten wandelen

Heel veel succes met sporten!

Dit is een gesponsorde blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *