fbpx
Categorieën
Mindset Spiritualiteit

Wat is holisme?

Holisme staat voor ‘geheel’. In het holisme wordt alles als een geheel gezien, zo ook de mens. Jij als mens bent een geheel, waarin alles wat in jou afspeelt dus ook verbanden met elkaar heeft. Alle gevoelens, emoties, energieën en gedachten hebben verband met elkaar en kunnen niet los van elkaar gezien worden.

Een holist voelt zich één met alles en iedereen om zich heen. Afgescheidenheid is een illusie, dat is gecreëerd door het denken. Het holisme is een visie of levensovertuiging en is vooral populair binnen de New Age stroming.

Vijf puzzelstukken

Volgens het holisme bestaat een mens uit vijf puzzelstukken. De wetenschap is daar één van, maar er is meer. Al deze puzzelstukken hebben invloed op elkaar. Als eentje uit balans is, merk je dat in de rest. Het is belangrijk dat alles aandacht krijgt. De mens is een geheel, en niet verdeeld in aparte onderdelen. Hieronder staan de vijf puzzelstukken en een aantal vragen die erbij horen.

  • Fysiek: Hoe voelt je lichaam? Wat eet je? Beweeg je goed?
  • Emotioneel: Kun je je emoties voelen en ermee in contact zijn? Kan je ze uiten?
  • Mentaal: Wat zijn je gedachten? Wat zijn je overtuigingen?
  • Energetisch: Hoe is je energiehuishouding? Ben je HSP? Doe je dingen waarvan je ‘leegloopt’? Neem je energie snel over van anderen?
  • Spiritueel: Leef je vanuit je ziel? Wie ben jij in je essentie? We schermen ons af met allemaal filters door trauma. Dit zijn overlevingsmechanismen, patronen, maskers, rollen en overtuigingen. Door deze filters af te doen kan je je essentie worden. Wat zijn jouw filters?

Invloeden op elkaar

Als er iets mis is op het ene niveau, heeft dat effect op alle andere niveaus. Leef je ongezond? Dan heeft dat natuurlijk invloed op je fysieke lichaam, maar het kan ook doorstromen naar de andere puzzelstukken. Je voelt je energetisch leeg of het lukt maar niet om spiritueel te ontwikkelen.

Een ander voorbeeld zijn je gedachten. Een negatieve gedachte kan je mentaal slechter laten voelen, maar ook zorgen voor negatieve emoties, stress en een lage energie. Dit kan ook weer zorgen voor lichamelijke klachten. Denk aan hartkloppingen of een lagere weerstand.

Wanneer een mens lichamelijke klachten krijgt, kijkt het holisme niet alleen maar naar het fysieke lichaam. Sterke negatieve overtuigingen, constante heftige emoties en niet bevonden zijn met je essentie kan volgens deze visie namelijk ook zorgen voor lichamelijke klachten. Het is een teken van je lichaam dat je uit balans bent.

Harmonie

Bij holisme draait het eigenlijk allemaal om harmonie. Een lichamelijke klacht, vermoeidheid of een onverklaarbaar negatief gevoel kan komen door disbalans. Het belangrijkste is dan om je bewust te worden van het feit dat je dit zo ervaart en door goed naar binnen te kijken kun je er achter komen waar dit door komt. Vanuit hier kun je bekijken wat hieraan gedaan kan worden. Je kijkt dus naar het geheel en niet naar het specifieke symptoom. Hierbij zou een deskundige het beste helpen.

Als er harmonie is, dan zit je goed in je vel. En als je goed in je vel zit, kan energie stromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *