fbpx
Categorieën
Reviews Voeding

5 tips voor een wijnproeverij aan huis

Voordat ik aan dit artikel begin, moet ik zeggen dat ik niet een geweldige wijnkenner ben. Ik zou het graag willen zijn, maar zo ver is het helaas nog niet. Wel ben ik fan van wijn en dit drink ik dan ook het liefst in het weekend. Maar goed, voor een wijnproeverij hoef je ook helemaal geen kenner te zijn. Juist niet! Het is juist een leuke manier om het verschil tussen wijnen wat beter te leren herkennen. Daarom was ik meteen enthousiast toen Neleman mij vroeg of ik de Mini Tasting Box wilde testen. Hierover vertel ik later meer. Laten we beginnen met de tips.

Tip 1: Haal genoeg snacks.

Het gaat om de experience. Het tempo ligt laag en je bent bewust bezig met proeven (eigenlijk is een wijnproeverij dus best wel mindful 😉 ). Niks zorgt voor een beter sfeer dan een aantal lekkere snacks. Als je het écht goed wil doen, kies je ook nog eens hapjes die bij de wijnen passen. Zo gaan noten goed samen met witte wijn, olijven of tapas met rode wijn en verschillende hapjes kunnen bij rosé. Kaas kan eigenlijk overal bij, maar de ene kaas is lekkerder bij een bepaalde wijn dan de andere. Hierover zijn op internet ontzettend veel artikelen geschreven. Zie bijvoorbeeld dit artikel voor wat gemakkelijke snacktips bij wijn!

Tip 2: Maak het verschil niet te groot

Als je rode wijn, witte wijn, champagne en rosé door elkaar gaat drinken is het verschil te groot. Het is leuker om een thema te kiezen. Namelijk: allemaal witte wijnen of verschillende soorten rosé. Hoogstens kies je twee verschillende soorten wijn, zoals drie soorten rood en drie soorten wit. Zo kun je echt proeven wat het verschil is en waardoor dat komt.

Tip 3: Drink veel water tussendoor

Hiermee spoel je de smaken even weg en daarnaast voorkomt je zo dat je snel drinkt. Snel drinken is een no-go tijdens een wijnproeverij. Het is juist de bedoeling dat je met aandacht drinkt en vooral niet te veel. Dan komen we meteen bij de volgende tip.

Tip 4: Kleine glazen

Voorkom dat je te grote glazen neemt. Tijdens een wijnproeverij wil je niet in no-time dronken zijn. Dat is zonde want eenmaal flink aangeschoten of dronken proef je het verschil tussen verschillende wijnen een stuk minder. Een half glas wijn is eigenlijk perfect. Stel je hebt zes verschillende soorten wijn, dan heb je aan het eind drie hele glazen wijn gedronken. Dat is prima. Hou hierbij wel rekening met je eigen tolerantie. Sta je normaal gesproken al op je kop na twee glazen? Dan is het misschien handig om nóg kleinere glazen te nemen.

Tip 5: Neem een wijnproeverij box

Ik heb met een paar vrienden dus de Mini Tasting Box van Neleman getest. In deze box zitten zes kleine versies (37,5 cl) van de meest populaire biologische wijnen van Neleman. Hiermee kun je met twee tot vier personen een wijnproeverij thuis houden Je krijgt naast de wijnen een kaartje met de uitleg. Ook kan je ervoor kiezen om online mee te doen met Frank en Tiesse, die alles uitleggen over de zes verschillende wijnen. Wat ik ook erg tof vind aan de wijnen van Neleman, is dat ze vegan zijn en gemaakt zijn van lokalen druiven. Ons beviel de wijnproeverij erg goed, dus ik zou zeker zeggen: probeer het eens!

Dit is een gesponsorde blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *