fbpx
Categorieën
Mind(fulness) Mindset Spiritualiteit

Elke dag mediteren: de voordelen en mijn ervaring

Elke dag mediteren is iets wat jarenlang mijn doel was, maar toch kwam het er steeds niet van. De ene dag vergeet je het, de andere dag heb je er eigenlijk niet zo’n zin in. Toch is het me de afgelopen weken gelukt om elke dag hier een momentje voor vrij te maken. Was het niet op m’n bed of op een andere willekeurige plek in m’n huis, dan was het wel in de trein of tijdens het wandelen. Dit kwam omdat ik in contact kwam met Sandra van de app Meditatie en Ontspanning, waar ik straks meer over vertel. Eerst zal ik wat dieper ingaan op de voordelen van elke dag mediteren en mijn ervaring ermee.

De voordelen

Mediteren…

  • Vergroot je productiviteit en discipline
  • Zorgt ervoor dat je je beter kan focussen
  • Geeft motivatie om bijvoorbeeld gezond te eten en sporten
  • Maakt gelukkig en dankbaar
  • Geeft zelfliefde en zelfvertrouwen
  • Vergroot je liefde naar anderen
  • Laat je krachtiger voelen
  • Brengt acceptatie van wat is en wat gebeurt
  • Maakt je stressbestendiger
  • Zorgt ervoor dat angst minder snel de overhand krijgt
  • Verbetert sommige slaapproblemen

Mijn ervaring

Meditatie helpt mij op twee manieren. Net erna is er vaak kort een heel rustig, soms euforisch gevoel. Dat trekt natuurlijk ook weer weg. Toch blijft er iets over en dat merk ik aan kleine dingen. Zoals de manier waarop ik met anderen communiceer, of hoe rustig ik blijf ik stressvolle situaties. Meditatie geeft mij het gevoel dat er dingen oplossen in m’n hoofd. Twijfels, onzekerheden, stress of oude pijn. Het is iets wat helaas niet zo goed uit te leggen valt, maar als ik het in woorden zou moeten omschrijven is het rust, zekerheid en dankbaarheid. Een soort positief laagje over de dag heen. Ik denk dat het heel goed is om dit elke dag te doen, want elke keer dat je mediteert check je even hoe je ‘mentale weerbericht’ erbij staat. Ineens voel je stress of pijn die je normaal niet eens opvalt, wanneer je maar gewoon meegaat met de dag. En soms is alleen al dat opmerken genoeg om het ook weer weg te laten gaan.

Meditatie app

De app Meditatie en Ontspanning (klik hier voor Android of Apple) is gemaakt door Sandra Diependaal. Zij geeft al jarenlang yoga en nadat meerdere studenten hadden gezegd dat ze thuis wel zo’n begeleide meditatie met haar stem zouden willen, besloot ze hier werk van te maken. In de app staan oefeningen om mee in slaap te vallen, meditatie-oefeningen en yoga-oefeningen. Ik ben in een maand tijd zo’n fan geworden dat elke dag mediteren me geeneens moeite meer kost. Normaal was het zoeken van een begeleide meditatie als best een drempel en daardoor bleef ik steeds bij dezelfden. Het voel heel persoonlijk, omdat alles is ingesproken door Sandra zelf. De meditaties variëren tussen 3 tot 20 minuten en het is ook zeker een aanrader voor mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met meditatie, maar er wel nieuwsgierig naar zijn.

Bronnen: SoChicken, Meditation Moments

Dit is een gesponsorde blog

7 reacties op “Elke dag mediteren: de voordelen en mijn ervaring”

Wat fijn dat het jou zo helpt. En het is inderdaad lastig onder woorden te brengen wat het soms met je doet. Ik vind het heerlijk om soms meegevoerd te worden tijdens een gesproken meditatie. Voorwaarden is wel dat ze niet te lang moeten duren en de stem fijn is om naar te luisteren. Het lukt steeds vaker om zonder geleide meditatie gewoon even “stil” te zijn.

Wat fijn dat het jou helpt! Ik kan dit via mn fitbit doen, soms doe ik het wel eens maar ik merk geen verschil. Voel me vooral ook vaak vreemd als ik mediteer haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *