Wanneer zijn eieren, melk of vlees biologisch?

Voor mij is de term ‘biologisch’ nogal onduidelijk. Ik weet dat er een aantal voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen, voordat je iets biologisch mag noemen. Wat die voorwaarden precies zijn weet ik niet. Ondanks dat ik zelf nooit vlees koop en vrijwel nooit eieren en zuivel koop, ga ik vandaag uitzoeken wat het woord precies betekent en geef ik dus antwoord op de vraag: wanneer is iets biologisch? Hierbij gaat het alleen om de dierlijke producten en niet om landbouw.

Het doel van biologisch

Er zijn twee aspecten die voeding biologisch maken. Het eerste is milieu en het tweede is het welzijn van de dieren. Als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, krijgt de het product een keurmerk. Dit zijn bijvoorbeeld de keurmerken EKO, Europees Biologisch en Demeter. Als je op een product biologisch, bio, organic, eko of eco ziet staan, dan moet het voldoen aan de eisen van een biologisch product.

Biologische eieren

  • De kippen hebben uitloop, waar ze ook kunnen schuilen.
  • De dichte vloer in de stal is genoeg bestrooid.
  • De kippen krijgen daglicht.
  • Binnen zijn er maximaal 6 kippen per vierkante meter.
  • Elke kip heeft minimaal 18 centimeter zitstuk.
  • Er zijn maximaal 7 kippen per legnest OF elke kip krijgt 1,20 vierkante meter gemeenschappelijk legnest.
  • Er zijn maximaal 3000 kippen in de stal.

Biologische melk

  • Koeien mogen minimaal 200 dagen per jaar naar buiten.
  • Elke koe heeft minimaal 6 vierkante meter ruimte in de stal.
  • Er is genoeg stro, daglicht en ventilatie in de stal.
  • Ze krijgen minimaal 60% gras, hooi en mais. Het andere voer moet biologisch zijn.
  • Er wordt geen antibiotica gebruikt.
  • Het weghalen van de hoorns is verboden.

Biologisch vlees

  • De kippen zitten met maximaal 10 kippen op een vierkante meter.
  • Kippen worden “pas” na 81 dagen geslacht.
  • Er worden geen plofkippen gebruikt, maar langzaam groeiende rassen.
  • Kuikens vanaf 6 weken mogen naar buiten. Ze hebben daar 4 vierkante meter per dier.
  • In de stallen van kippen is altijd daglicht.
  • Er zitten maximaal 4800 kippen in een stal.
  • Koeien hebben 8 vierkante meter ligruimte.
  • Koeien kunnen minimaal 210 dagen per jaar naar buiten.
  • Varkens hebben meer ruimte en hebben ook uitloop naar buiten (1 tot 2,5 vierkante meter per dier).
  • De dieren krijgen veel stro en mogen naar buiten.
  • Het voer van de dieren is biologisch.
  • Het gebruik van antibiotica is zeer beperkt.
  • Pijnlijke ingrepen zijn verboden.

Bronnen: Voedingscentrum, Ekoplaza, Wakkerdier.

You May Also Like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *