fbpx
Categorieën
Mind(fulness) Mindset

Tips voor meer dankbaarheid

Op sommige momenten in je leven overvalt het je: je bent zo blij en dankbaar voor wat je hebt en meemaakt. Dit is vaak in momenten van extase en het trekt dan ook snel weer weg. Ook besef je vaak waar je dankbaar voor was, als het is weggevallen. Wist je dat regelmatige momentjes van dankbaarheid heel goed zijn voor je psychische gezondheid? In dit artikel deel ik waarom dat zo is en geef ik enkele tips.

Waarom is het goed?

Een quote van Eckhart Tolle is: ‘Het onderkennen van het goed dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed’. Dankbaarheid maakt gelukkig. Het kan je helpen meer in het nu te leven en te genieten van de kleine dingen om je heen. Het versterkt ook banden. Zie jij je band met familie of vrienden als vanzelfsprekend? Dat is heel normaal. Maar soms ik het ook goed om te beseffen wat die ander voor jou betekent en wat jullie relatie precies inhoudt. Daarnaast kunnen dankbaarheidsoefeningen helpen tegen piekeren en stress.

Je kunt jezelf in dankbaarheid trainen, door bewust bezig te zijn met alles wat jouw leven goed maakt. Count your blessings.

Tips voor meer dankbaarheid

Deze tips zijn allemaal op basis van mijn eigen ervaring, dus ik zal vertellen wat ik doe en wat voor mij werkt.

1. Zitten en benoemen

Dit werkt voor mij het allerbest. Met een enorme sloot thee ga ik dan op m’n bank zitten om vervolgens alles op te noemen waar ik dankbaar voor ben. Dit begint dan meestal met familie en vrienden, maar het kan eindigen in de kleinste onbenullige dingen. Zoals het feit dat thee bestaat (je bent verslaafd, of je bent het niet) of dat de zon die dag schijnt. Dit benoemen kan je hardop doen, fluisterend, of in gedachten.

2. Plan het in

Het klinkt niet echt sexy, maar plan het in. In mijn agenda zet ik dan heel pontificaal: ‘dankbaarheidsoefening doen’. Zo vergeet je het in ieder geval niet. Dit is meestal in het weekend, want dan is het lekker rustig. Je kan het ook dagelijks inplannen, maar dat werkt niet voor mij want dan wordt het zo’n moetje. Het is juist niet de bedoeling dat het als een verplichting aan gaat voelen.

3. Stappen van dankbaarheid

Dit is een tip die ik ooit heb geleerd van Sanny zoekt Geluk. Zie hier de video die zij erover gemaakt heeft!

4. Mediteren

Meditatie lijkt hand in hand te gaan met dankbaarheid. Juist omdat je tijdens meditatie al je gedachten en zorgen aan de kant zet, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Dat nieuws is positief, maar vaag. Het geeft een soort rust en besef van leven in het nu. En juist dat besef van leven in het nu geeft dankbaarheid, maar hoe het precies werkt, weet ik niet. Meditatie is sowieso fijn, omdat het de hoeveelheid gedachten even wat vermindert en dat is al een hele verademing.

5. Briefjes, notities, boekjes

Dit is iets waarvan ik van anderen hoor dat het werkt, maar voor mij persoonlijk werkt het niet zo goed. Namelijk: het opschrijven van alles waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen briefjes zijn die je door je huis hangt, maar ook kleine notities in je agenda of zelfs een boekje naast je bed. In dit boekje schrijf je dan elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Ik vind het opschrijven een extra stap, waardoor ik het minder snel doe (ja heel lui). Ook vergeet ik zo’n boekje naast m’n bed snel, waardoor ik dan soms zomaar een maand niks opschrijf. Maar wie weet werkt het bij jou wel, vandaar toch nog dit als laatste tip 🙂

Waar ben jij dankbaar voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *