fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Mindset Spiritualiteit

Wat is Ayurveda?

Om te beginnen is het goed om te weten dat Ayurveda een onwijs groot onderwerp is. Alle informatie over Ayurveda in één artikel stoppen is vrijwel onmogelijk. Toch ga ik proberen om de grote lijnen uit te leggen. Ayurveda is een eeuwenoude holistische gezondheidswetenschap die zijn oorsprong heeft in India. De oudste geschriften hierover zijn ongeveer vijfduizend jaar oud. De vertaling van Ayurveda is ‘kennis van het leven’. 

De drie dosha’s

De nadruk ligt op de drie dosha’s: Pitta, Kapha en Vata. Je hebt ze allemaal in je, maar in een bepaalde verhouding. Meestal overheersen één of twee dosha’s. Dit kun je zien aan je innerlijk en uiterlijk. Online zijn testen te vinden om erachter te komen welk type bij jou overheerst, maar het beste is om hierbij hulp te vragen van een ayurvedisch arts. Als je weet hoe jouw verhoudingen in dosha’s zijn, kun je hier je levensstijl op aanpassen. 

Bij elke dosha horen twee van de vijf elementen en een bepaald karakteristiek.

Vata

Impuls, beweging en verandering. De kenmerken die hierbij horen zijn licht, beweeglijk, snel, subtiel, koel, droog en rauw. Vata heeft invloed op alle bewuste en onbewuste bewegingen. Het staat ook voor capaciteit, helderheid en alertheid. Een teveel een Vata kan zorgen voor stress. 

Elementen: lucht en ether

Kapha

Structuur en stevigheid. De kenmerken zijn zwaar, koud, week, zoet, stabiel, langzaam, glad, vast en traag. Kapha heeft invloed op onze weerstand, vochthuishouding, het geheugen en psychische stabiliteit. 

Elementen: aarde en water

Pitta

Vurigheid en transformatie. Kenmerken zijn heet, licht, vloeiend, scherp en stekend. Pitta heeft invloed op onze warmteregulatie, spijsvertering, stofwisseling en emotioneel uitdrukkingsvermogen. 

Elementen: vuur en water

Balans

Het doel van Ayurveda is om balans te brengen op geestelijk, lichamelijk en spiritueel niveau. Alles wat je doet, eet en bent is samengesteld uit de vijf elementen. Hierdoor kun je jezelf uit balans brengen of juist in balans krijgen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar voeding kan de hitte of smaak van je eten invloed hebben op je dosha’s. Als je je hierin verdiept kan je kiezen voor producten en maaltijden die je juist in balans brengen. Ook het seizoen, je levensfase en routines kunnen zorgen voor disbalans of balans. 

De volgende dingen kunnen zorgen voor balans: 

  • Kruiden en mineralen
  • Kuren
  • Massage met oliën
  • Levensstijl
  • Voedingsadviezen
  • Yoga en meditatie 

De manier waarop je deze dingen beoefent of gebruikt is afhankelijk van welk type jij bent. Verschillende types hebben verschillende behandelingen of keuzes. Ook hierbij is het goed om een specialist raad te plegen. Deze kan je van alles vertellen over welk type jij bent en wat voor keuzes je het best kunt maken. 

Bronnen: Bedrock, Ayurveda Consult, Spa Dreams 

Één reactie op “Wat is Ayurveda?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *