fbpx
Categorieën
Boodschappen Producten Voeding

Alles over edelgistvlokken

Als je wel eens een poging hebt gedaan tot veganistisch eten herken je het vast wel: de behoefte aan kaas. Ik probeer steeds meer plantaardig te eten, maar ik ben niet zo strikt. Melk en ei weglaten vind ik niet zo moeilijk, maar kaas vervangen blijft lastig.

Toch is er een optie die redelijk in de buurt komt, namelijk edelgistvlokken. Ik heb een zak gekocht en strooi het hier en daar het door een maaltijd heen. Sinds is het in huis heb, krijgen meer en meer gerechten een laag edelgistvlokken over zich heen. Het is wel een beetje verslavend, net als kaas.

Wat is het?

Edelgistvlokken zijn eigenlijk gedroogd en bewerkt gist. Nadat het gist waarvan het afkomst is verhit is, worden er vlokken van gemaakt. Het gist is trouwens inactief, dus het gedraagt zich niet als een gist in je lichaam.

Hoe smaakt het?

Dat is dus het bijzondere: het smaak een beetje naar kaas. Het is hartig en heeft een umami smaak. Vooral als je het mengt met noten of zaden, is het redelijk kazig. Hiervoor heb je heel veel recepten op het internet! Meestal maal je de noten dan en meng je dit met de edelgistvlokken. Ook kun je edelgistvlokken gebruiken om een veganistisch kaassaus mee te maken. Het smelt goed in warme gerechten, dus het is ook zeer geschikt om over de pasta te strooien. Het vervangt kaas niet helemaal, maar het is zeker een aanrader om te proberen, wanneer je kaas vreselijk mist.

Waar koop je het?

Eerst kocht je deze vlokken alleen bij de natuurwinkel, maar inmiddels hebben verschillende supermarkten het ook aan hun assortiment toegevoegd. Hier zijn een paar voorbeelden:

Ja je moet even diep in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat! Zo’n zak gaat trouwens wel lang mee, dus mij hoor je niet klagen.

Één reactie op “Alles over edelgistvlokken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *