fbpx
Categorieën
Boodschappen Producten Voeding

Goedkoop en gemakkelijk vegetarisch broodbeleg

Met vegetarisch avondeten heb ik nooit moeite gehad. Er zijn zoveel vleesvervangers nu. Soms heb ik het idee dat je haast meer keuze hebt uit vleesvervangers dan uit vleessoorten. Voor beleg is dit anders. Hoewel er steeds meer keuze is, bleef het vaak toch bij een broodje kaas. Nu ik meer plantaardig eet, neem ik liever ook niet al te vaak kaas. Tja, dan moet je creatief worden.

Hieronder heb ik allemaal verschillende vegetarische opties beschreven, die niet duur zijn. Hier hoort bijvoorbeeld niet veganistische kaas bij, waar je €3,20 betaalt voor een paar plakjes. Dit vind ik namelijk waanzinnig duur. Zie hier trouwens mijn blog over veganistische kaas vergelijken met normale kaas om te lezen wat ik verder van vegan kaas vond.

Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk vegetarisch broodbeleg op een rijtje te zetten. Eerst alles met (een beetje) melk of ei. Daarna de veganistische soorten broodbeleg.

Niet (helemaal) plantaardig

Kaas

Kaas is natuurlijk een hele makkelijke optie als je vegetarisch wil eten. Hoewel kaas ook niet supergoedkoop is, is het wel gemakkelijk te krijgen en je heb keuze uit verschillende soorten.

Eiersalade

Dit is wel echt een goedkope optie. Als ik eiersalade neem, neem ik liever eentje met vrije uitloop eieren, zoals deze. Dit is ook de Surinaamse variant met lekkere kruiden erdoorheen. Je kan trouwens ook zelf eiersalade maken. Dit is mijn recept voor een duurzamere eiersalade. Wanneer je het zelf maakt is het nog weer een stuk goedkoper.

Ei

Als we dan toch met ei bezig zijn: een gekookt ei op brood is ook prima beleg. Dit maak je wat spannender met een sausje, spread of kruiden. Ook hier is een biologisch ei een meer diervriendelijke en duurzamere keuze.

Vegetarische worst, paté of filet americain

Verschillende vegetarische merken hebben nu ook broodbeleg. Toch zijn deze vaak prijzig. Bij de meesten betaal je rond de €2,00 voor 125 gram aan product. Soms doe ik dit en ben ik een beetje zuinig met de plakjes, maar eigenlijk is het best jammer dat het met zoveel moeite moet. Een tip is om altijd als je in de supermarkt ben even te checken of ze toevallig in de aanbieding zijn. Ook vind ik bij de Albert Heijn vaak vegetarisch broodbeleg met een 35% korting sticker. Dan neem ik hem sowieso mee.

Aangezien Lidl sinds kort een groot assortiment heeft aan vleesvervangers, heb ik goede hoop dat er binnenkort ook vegetarisch broodbeleg komt. Dat zou heel fijn zijn.

Hagelslag, chocoladepasta etc.

Zoet beleg is natuurlijk niet gezond, maar wel vaak vegetarisch. Af en toe moet het kunnen!

Hüttenkase

Ik heb dit zelf eigenlijk nooit gehad, maar het schijnt met wat peper en groente zoals komkommer of tomaat best lekker te zijn.

Pesto

Hier zit kaas in, als je hem budget wil hebben. Pesto heb je ook plantaardig, maar die zijn niet zo goedkoop.

Helemaal plantaardig

Hummus

Hummus heb je in alle soorten en maten. Wil je budget? Dan zou ik het huismerk nemen van de supermarkt. Dan kost een bakje hummus meestal maar rond de €1,00 voor 200 gram. Je kan hummus ook gemakkelijk zelf maken. Zie hier mijn recept voor hummus met zongedroogde tomaat.

Avocado uit de diepvries

Avocado is best duur en daarom koop ik het niet heel vaak. Toch is het gezond en voedzaam beleg als je veganistisch wil eten. Mijn tip om het goedkoper te maken is om een diepvriesvariant te nemen.

Pindakaas

Het is eigenlijk te simpel, maar pindakaas is ook helemaal plantaardig. Er zitten relatief veel calorieën in, maar dit zijn gezonde vetten die uit pinda’s komen. Niks mis mee dus.

Tapenade

Tapenade kun je zelf maken of kant-en-klaar in de winkel kopen. Bekijk wel goed de ingrediënten om te kijken of er geen ansjovis in zit, want dit kan soms het geval zijn.

Groentespreads

Ook hiervan heb je verschillende in de supermarkt, maar wat je nog meer hebt zijn recepten op het internet voor groentespreads. Probeer het eens!

Scrambled tofu

Dit zou volgens veganisten de ideale vervanging van een scrambled egg zijn. Ik heb het om eerlijk te zijn nog nooit geprobeerd, maar dit recept van Lisa Goes Vegan ziet er heel goed uit!

Jam

Alle soorten jam, dus keuze genoeg. Jam is ook helemaal budgetproof en blijft lang houdbaar.

Pure hagelslag, vlokken en speculaas

Ook weer allemaal zoetigheid, maar helemaal vegan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *