fbpx
Categorieën
Mindset Spiritualiteit

De definitie van spiritualiteit

Om er achter te komen wat spiritualiteit is, doe ik een zoektocht op het internet. Meteen wordt me al duidelijk dat het een vaag begrip is. De één neemt het heel luchtig, en ziet het als wat meer rust en bewustheid opnemen in je leven. De ander koppelt het meer aan een geloofsovertuiging en beschrijft het met allemaal moeilijke begrippen, waar ik geen touw aan kan vastknopen. Toch noemen beiden het de definitie van spiritualiteit. Lees mee met wat ik nog meer gevonden heb.

Definitie

De meest brede antwoord waarmee je spiritualiteit kunt uitleggen is ‘heeft te maken met de geest’. Natuurlijk is dat zo, maar ook hieronder vallen veel meer verschillende definities.

Op Wikipedia (niet de beste bron, maar goed) wordt het heel historisch beschreven. In de middeleeuwen betekende ‘spiritualiteit’ iets anders dan dat het nu betekent. Toen was het namelijk nog volledig verbonden met het geloof. Het betekende: ‘een leven geleid door de Geest, ofwel God’. Rond de 17e en 18e begon het al een beetje los te komen van het geloof. Toen betekende een spiritueel persoon namelijk: ‘iemand die overvloediger en dieper dan anderen is’. Het had een negatieve lading. Na de tweede wereldoorlog stonden geloof en spiritualiteit los van elkaar. Het gaat nu voornamelijk om het vinden van de ware zelf, wat gedaan kan worden door onder andere meditatie. Maar het kan ook dieper gaan dan dat. Daar gaan we zo nog op in. Spiritualiteit gaat meer om iemands eigen beleving, in plaats van het geloof volgen van anderen. Spirituele mensen zijn er vaak van overtuigd dat er niet één goede weg van waarheid is, maar dat er meerdere wegen kunnen zijn.

Andere definities

Maar dit is slechts een definitie van Wikipedia, hoe het is volgens de geschiedenisboeken. Anderen blogs en websites hebben weer hele andere definities. Hier zijn een paar voorbeelden:

Spiritualiteit houdt bezield leven in. Een leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Bewustzijn staat hierbij centraal.

Een combinatie van de ziel en de geest. De ziel is wat wij als ‘ik’ ervaren, alleen dan zonder het denken, voelen, emoties en driften. De geest is een hogere vorm van bewustzijn. Dit staat in contact met buitenaf. Een kracht ergens. Sommigen noemen dit ook wel God.

Leven in het hier en nu.

Vrijkomen van de materiële wereld, voorbij het verstand, ego en tijd. Richt zich op persoonlijke relaties en eenheid met alle dingen.

Harmonie met de geest, de natuur, elkaar en onszelf.

Spiritualiteit is alles aangaande de niet-fysiek zichtbare energetische realiteit. Het baseren op onvoorwaardelijke liefde en het overwinnen van je ego. Een relatie met God is mogelijk.

Ieder zijn eigen ding

De tweede schuingedrukte definitie hierboven zegt dat er een ziel en een geest is. De universele geest staat boven alles. Je kunt wel op een bepaalde manier in contact komen met deze geest. Stilte, meditaties, bidden en het negeren van je ego kunnen hierbij helpen. Ook bescheidenheid en dankbaarheid zijn belangrijk. Niet iedereen die spiritueel leeft, gelooft in deze geest.

Sommigen geloven dat jouw gedachten en houding invloed hebben op de universele geest. Zo kun je met positieve gedachten jouw omgeving en gebeurtenissen veranderen. De één gelooft hier wel in, de ander niet.

Ik denk dat het voor iedereen anders is. Zoals de Wikipedia definitie al zei. Er is niet één goede waarheid, maar er kunnen meerdere waarheden zijn. Daar ben ik het mee eens. Voor de een kan iets wel werken, wat voor de ander niet werkt. Denk aan meditatie, chakra’s (lees hier alles over chakra’s!), stenen, engelen en de maan. Ik denk dat deze dingen ondersteunend kunnen werken, al is het alleen de intentie, maar niet iedereen hoeft zich er mee bezig te houden. Voor de één is meditatie en leven in het nu genoeg. De ander zoekt meer verdieping.

Wat is voor jou de definitie van spiritualiteit?

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *