Home » Voedingstips » Chilipeper vervangen door chilipoeder/chilivlokken en andersom

Chilipeper vervangen door chilipoeder/chilivlokken en andersom

Je zou verwachten dat de verhouding tussen verse chilipeper en de poedervariant gemakkelijk te vinden is. Dit is op Google toch niet zo. Daarom ben ik gaan graven naar het antwoord op de vraag: hoe kun je verse chilipeper vervangen door chilipoeder of chilivlokken en andersom?

Chilipoeder of chilivlokken?

Chilipoeder: dit is een poeder dat gemaakt is van gedroogde chilipepers. In chilipoeder kan ook komijn, oregano en paprikapoeder zitten. Een bekend kruidenmerk Verstegen zegt dat hun chilipoeder een ‘melange van diverse soort chilies is’, dus dan lijkt het me dat hier alleen chilipeper in zit. Ook op de websites van supermarkten kon ik niet vinden dat ze in hun chilipoeder iets anders verwerkten van chilipeper.

Chilivlokken: dit is eigenlijk hetzelfde als chilipoeder, alleen dan grofgemalen. Het zijn dus grotere stukken gedroogde chilipeper.

chilipoeder

De verhoudingen

Gebruik je liever chilipoeder, in plaats van verse chilipeper? Of juist andersom? Dan is het bij het gebruik van recepten goed om te weten wat nu de verhouding tussen poeder en vers is. Want je kunt verse chilipeper prima vervangen door de poeder, en andersom. Hetzelfde geldt voor de vlokken.

Om te beginnen staat vooral op internet dat het moeilijk is om te zeggen wat de precieze verhouding is, omdat de scherpte van een chilipeper nogal verschilt. Het ligt er maar net aan welke verse peper je gebruikt, maar ook welke pepers er gebruikt zijn om de poeder of vlokken te maken.

Wat zeggen fora?

Op fora vond ik niet veel antwoorden, alleen de volgende twee.

  • 1,5 verse peper = 0,5 theelepel chilivlokken
  • 1 verse peper = 0,33 theelepel chilivlokken

Gemiddeld gezien is dat bij beiden: 1 verse peper = 1/3 theelepel chilivlokken

Wat zeggen recepten?

Toen heb ik gekeken naar de hoeveelheden die bloggers en kookwebsites in chili con carne doen en dit met elkaar vergeleken. In recepten voor 4 porties chili con carne zaten de volgende hoeveelheden:

  • 0,25 theelepel chilipoeder (1x)
  • 0,5 theelepel chilipoeder (3x)
  • 0,6 theelepel chilipoeder (1x)
  • 1 theelepel chilipoeder (3x)
  • 2 theelepel poeder (1x)
  • 0,5 theelepel chilivlokken (1x)
  • 1 theelepel chilivlokken (2x)
  • 1 rode peper (2x)
  • 2 rode pepers (1x)

Gemiddeld gezien is dat: 1 rode peper = 0,60 theelepel chilivlokken = 0,53 theelepel chilipoeder

Conclusie

Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken.

Volgens gemiddelden van online recepten voor chili con carne staat 1 rode peper gelijk aan net iets meer dan 0,5 theelepel aan chilivlokken of chilipoeder

Natuurlijk verschilt het wat voor peper je gebruikt, hoe groot deze is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor. Zo kun je jouw perfecte hoeveelheid uitkiezen. Voeg vooral bij chilipeper geleidelijk toe, totdat het goed smaakt. De één houdt van een sterke smaak, de ander juist niet. Pas gerechten aan, naar hoe jij het lekker vindt. Het gaat minder vaak fout dan je denkt!

Lees hetzelfde artikel met:

2 Comments

  1. Pingback: Ui vervangen door uienpoeder en andersom - VegaKeuken

  2. Pingback: Verse gember vervangen door gemberpoeder en andersom - VegaKeuken

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*