fbpx
Categorieën
Producten Voeding

Maak kennis met Willicroft

Ik ben sinds kort partner van het Food Start-up Programma van Green Food Lab. Zij hebben mij kennis laten maken met Willicroft. De eigenaar is Brad Vanstone, geboren in Engeland en woont nu in Amsterdam. Hij besloot plantaardig te gaan eten, maar miste kaas. Daarom begon hij zelf een plantaardige variant te maken en dit werd een succes. Kaas is ook mijn grootste valkuil op het gebied van veganistisch eten, dus ik ben heel blij met deze producten!

De producten

  • Cheese Fondue
  • Cheese Sauce
  • Truffle Sauce

‘In de winkel in Amsterdam kun je niet alleen de producten This Is Not Cheese Fondue, This Is Not Cheese en This Is Not Truffel Sauce kopen, maar kun je ook een kijkje nemen in het ambachtelijke productieproces van deze plantaardige kazen.’

Ik heb de producten geprobeerd en ik vind het echt een goede vervanger van kaas. Vooral de Cheese Sauce zou je niet zomaar van echt onderscheiden. De saus is van noten gemaakt, wat het ook nog eens een stuk gezonder maakt dan echte kaas. In noten zitten namelijk betere vetzuren. Echte kaas heeft een enorm negatieve impact op het milieu. In het productieproces van Willicroft’s plantaardige fondue is de CO2-uitstoot 2,5 keer minder dan die van kaasfondue op basis van zuivel. Meer uitleg over de duurzaamheid vind je in het interview hieronder.

Op de bovenstaande foto die je hoe ik de Cheese Sauce heb gebruikt in een pastagerecht met sperziebonen en broccoli. Aanrader!

Een aantal vragen aan de founder van Willicroft; Brad Vanstone

Hoe produceer je je kaas?

Onze kaas is gemaakt van soja of noten (cashewnoten, amandelen of macadamia). We krijgen dezelfde rijke en volle smaak die kaas heeft door middel van culturen, fermenteren en zuren, net zoals bij gewone kaas. We braken het proces van kaas maken van zuivel helemaal af en gebruikten dezelfde middelen om het weer helemaal op te bouwen voor plantaardige kaas. Door hetzelfde proces te gebruiken, lijkt de smaak heel erg op die van zuivelkaas.

Waarom is Willicroft duurzamer dan zuivelkaas?

Zuivelkaas heeft een enorme impact op het milieu, bijna net zoveel als die van rundvlees. Willicroft’s plantaardige kaas heeft negen keer minder CO2-uitstoot dan zuivelkaas. Daarnaast kijken we naar elke stap in het productieproces en kijken we naar de impact van elk ingrediënt. Met een aantal studenten doen we onderzoek om de CO2-uitstoot, het waterverbruik en landgebruik van onze kazen beter te begrijpen. Als het zo blijkt te zijn dat een van onze ingrediënten 25% van de CO2-uitstoot veroorzaakt, maar slechts 2% deel uitmaakt van onze kaas, moeten we daar een betere leverancier voor zoeken of het vervangen door een beter ingrediënt.

Willicroft gebruikt noten, maar deze zijn niet altijd duurzaam. Hoe zorg je ervoor dat je minder impact hebt op het milieu?

Noten worden vaak op de verkeerde manier geteeld, wat inderdaad niet duurzaam is. Amandelen in Californië worden bijvoorbeeld met heel veel water verbouwd, zelfs meer dan voor vlees nodig is. Wij gebruiken noten die afkomstig zijn van regeneratieve landbouw. Dit betekent dat er twee gewassen samen groeien. Het ene gewas gebruikt de voedingsstoffen die het andere gewas juist afgeeft. Op deze manier kun je de grond laten herstellen. Regeneratieve landbouw is wat onze overgrootouders ook deden: aandacht besteden aan het land. Op deze manier zul je zien dat de gewassen veel beter groeien! 

Willicroft vind je aan de Spiegelgracht 30 in Amsterdam. Bekijk hier ook de website.

Deze blog bevat gekregen producten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *