fbpx
Categorieën
Producten Voeding

Maak kennis met de Willem-Pie bakery

Leuk nieuws! Ik ben sinds kort partner van het Food Start-up Programma van Green Food Lab. Zij hebben mij kennis laten maken met Willem-Pie Bakery. Dit is niet de standaard bakkerij die je wel kent, maar een 100% vegan bakkerij! En dat komt goed uit, omdat ik zelf pas ben begonnen met zo veel mogelijk veganistisch eten. Eigenaresse van Willem-Pie Bakery is Willemijn van Wenum, waar je in dit artikel kennis mee maakt.

Het assortiment van Willem-Pie heeft drie categorieën:

  • Veganized classics: dit is klassiek gebak, alleen dan veganistisch gemaakt, zoals bijvoorbeeld de roze koek hieronder. 
  • Vegan delights: creatief gebak zoals bijvoorbeeld sconuts, wat scones in de vorm van een donut zijn.
  • Healthy snacks: dit zijn snacks die laag zijn in vet en zonder toegevoegde suiker worden gemaakt. Het bananenbrood hieronder is daar een voorbeeld van. 

Op de beelden hieronder zie je twee lekkernijen uit het assortiment van Willem-Pie: bananenbrood met chocolade een roze koek. Ik heb beide producten geproefd en het was top. Ik denk dat iedereen zich erover zou verbazen dat dit gebak 100% vegan is! De producten zijn zoet, vol van smaak en allesbehalve saai. Dit is ook het doel van Willem-Pie. Vegan gebak wordt namelijk nog vaak gezien als smakeloos en zij vinden dat dit anders kan. Smaak en kwaliteit hebben binnen deze bakkerij dan ook de focus en zo laten zij zien dat smaakvol en vegan heel goed samen kan gaan. 

Een aantal vragen aan de founder van Willem-Pie Bakery; Willemijn van Wenum 

Wat doe je en hoe is het idee van Willem-Pie Bakery ontstaan? 

Als kind was mijn grootste hobby taarten bakken. Toen ik vegan ging eten, kon ik echter geen smaakvolle vegan taarten vinden en vroeg ik mezelf ook af waarom er zoveel vegan ‘gebak’ rauw (en dus niet gebakken) was of direct super gezond en minder smaakvol. ‘Dit moet anders kunnen’, dacht ik toen. ‘Waarom niet gewoon een carrot cake of een appelkruimeltaart?’ Dat waren de taarten die ik miste! Tegelijkertijd vond ik dat de recepten die ik als kind maakte wel erg veel calorieën bevatten en ook dat kon wat mij betreft anders. Dus; wat ben ik gaan doen in mijn vrije tijd zodra ik vegan ging eten? Ik ben alle taarten die ik als kind maakte, gaan omtoveren naar vegan varianten met, waar mogelijk, minder vet, geen toegevoegde geraffineerde suikers en weinig gluten. Hier ontving ik al snel super veel leuke reacties op; dat was voor mij een mooie bevestiging dat ik een verschil zou kunnen maken. 

Na een zomer hard werken, raakte ik eind 2016 in een burn-out. Toen ik rond mijn 20e een studie moest kiezen dacht ik; ’Het maakt niet uit wat je nu gaat doen, over tien jaar ben je 30. Dan weet je wat je wil en ga je dat doen.’ Het toeval wil dat ik een paar maanden voor mijn 30e een burn-out kreeg. Dit was voor mij het omslagpunt; ik maakte de keuze om 100% voor Willem-Pie te gaan. 

Leuk om te vertellen is dat ik, op een van de laatste dagen bij het accountancy bureau, de cateringmanager in de koffie-corner sprak. Hij vroeg mij wat ik hierna zou gaan doen en ik vertelde hem over mijn plan om full-time vegan taarten te gaan bakken. Hier was hij zo enthousiast over dat mijn oude werkgever (het accountancy-bureau) direct mijn eerste echte klant werd. Mooi, want dat maakte de cirkel rond voor mij. 

Wat is jouw missie met Willem-Pie Bakery?  

Willem-Pie is op een missie om heel Europa te laten ervaren dat er voor lekker gebak geen dierlijke producten nodig zijn. Wij streven ernaar Willem-Pie in Europa synoniem te maken met smaakvol gebak van hoge kwaliteit. 

Ik geloof dat we de toekomst van onze planeet kunnen veranderen met taart. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien als een ver-van-je-bed show, maar dat is het zeker niet. Er is een groeiende behoefte aan vegan alternatieven, omdat de manier waarop we nu eten een enorm grote impact heeft op mens, dier en planeet. Veel mensen willen wel duurzamer en gezonder eten, maar aan de andere kant willen zij liever niet inleveren op smaak en kwaliteit. Wat er nodig is om hen te overtuigen? Taart! Beter gezegd; een kwalitatief, smaakvol en vegan alternatief voor taart. Met onze 100% vegan en diervriendelijke taart verkleinen we de impact en laten we tegelijkertijd zien dat smaakvol en vegan heel goed hand in hand kunnen gaan. Zo bieden wij de mogelijkheid om hapje voor hapje een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van onze planeet. Changing the world is a piece of cake!  

Op welk gebak ben je het meest trots?

Mijn grootste trots is de tiramisu. Mijn vriend is Italiaans en toen hij mij leerde kennen, was hij hartstikke sceptisch over vegan tiramisu. ‘Impossibile’ zei hij. Voor mij wordt dit dan direct een uitdaging, want ik vind het fantastisch om mensen die denken dat ons gebak smakeloos is, zo te verrassen dat hun mond open valt van verbazing. Na een aantal proef- en baksessies zette ik een vegan tiramisu zonder mascarpone op tafel. Na het proeven was hij stil en helemaal verbaasd dat dit mogelijk was. Sindsdien is hij fan van onze Willem-Pie tiramisu. Een prachtig compliment, vooral van een Italiaan. Een aantal jaar later, krijgt mijn vegan tiramisu overigens de voorkeur bij nog zeker vijf andere non-vegan Italianen (die mijn vriend niet kennen;-)). Daar doe ik het voor! 

Willem-Pie vind je aan de Johan Huizingalaan 76 in Amsterdam. Bekijk ook de website https://www.willempie.nl/

Deze blog bevat gekregen producten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *