fbpx
Categorieën
Creativiteit Lifestyle Mind(fulness) Mindset

Waarom in een dagboek schrijven een aanrader is

Als kind heb ik vier normale dagboeken en één vakantiedagboek volgeschreven. Sinds kort ben ik weer bezig in een dagboek en ik snap nu niet meer waarom ik het de afgelopen jaren niet gedaan heb. Bijna elke dag schrijf ik een stukje en het heeft zoveel voordelen. In dit artikel laat ik zien welke.

Gedachten op een rijtje

Soms als ik ergens over zit te piekeren, kan ik er helemaal in vast blijven zitten. Wat moet ik doen? Waar moet ik voor kiezen? Wat had ik beter kunnen doen? Ook heb je soms dat bepaalde situaties die zijn gebeurd en waar je mee zit, zich steeds blijven herhalen in je hoofd. Op zo’n moment vind ik het heel fijn om alles even op te schrijven. Dan lijkt het letterlijk uit je hoofd te gaan. Achteraf kun je het teruglezen, aanvullen en dan laten gaan.

Het is leuk om later terug te lezen

Als ik nu m’n oude dagboeken teruglees, vind ik dat zo leuk. Ik heb dan ook meteen spijt dat ik niet meer jaren van m’n leven heb bijgehouden in een dagboek. Ik kan urenlang dagboeken van vroeger teruglezen. Heel interessant om weer eens een kijkje te nemen in je verleden en hoe je toen dacht en je gedroeg.

Je vergeet minder

Ik ben vrij vergeetachtig. Soms weet ik een dag later niet meer wat ik de vorige dag gedaan heb. Laat staat wat ik vorige week, vorige maand of vorig jaar gedaan heb. Van sommige dingen die ik in m’n oude dagboeken lees, kan ik me niet eens meer herinneren dat het gebeurd is. Dat is toch eigenlijk té zonde. Ik vind het leuk om nu alle (belangrijke) dingen die ik meemaak, op te schrijven, zodat ik het later terug kan lezen en onthouden.

Je onthoudt de leuke dingen die je doet beter

Als voorbeeld gebruik ik mijn tijd op de basisschool. Ik dacht altijd ik dat stille kind was dat letterlijk nooit wat zei en onzeker was. Nu was ik dat af en toe ook wel, maar als ik mijn oude dagboeken mag geloven, viel het best mee. Ik had redelijk wat vriendinnen en was ook niet altijd bang om wat te zeggen. Ook kom ik in mijn dagboeken veel gelukkiger over, dan dat ik het in mijn geheugen altijd onthouden heb. Oude dagboeken teruglezen laat dus zien dat vroeger soms positiever was dan ik het heb ervaren. Is het ook niet menselijk om negatieve dingen beter te onthouden? Met een dagboek werk je dit tegen.

Het als een vriend

Het is soms echt als een vriend om tegen te praten. Sterker nog, deze vriend val je niet eens lastig met al je gepraat en gezeur! Natuurlijk is het niet een echte vriend, maar zeker wel een praatpaal. Soms als ik iets leuks of juist iets vervelends heb meegemaakt, kan ik niet wachten om in m’n dagboek te schrijven, al helemaal als je even niemand hebt om er over te praten. Ik vind het fijn om het zo snel mogelijk van me af te schrijven, maar ook om het te evalueren, terug te lezen en te bewaren.

Bekijk ook: 4x creatief een dagboek bijhouden

11 reacties op “Waarom in een dagboek schrijven een aanrader is”

geen dagboek maar wel een bullet journal waar ik alles in schrijf, alleen fleur ik deze dan op met leuke stickers en plaatjes. Ik vind het leuk om later terug te kunnen lezen hoe en wat. Als we lang reizen dan maak ik ook altijd een dagboek. Ideaal want zo vind ik alles wat we deden weer terug. Ik snap je dus helemaal!

vroeger deed ik het wel, ik kon dan lekker alles van mij afschrijven 😉 nu niet meer, ik verwerk het tegenwoordig gewoon online in een blogpost of in een vlog. mijn dochters hebben wel een dagboek en die voelen zich er goed bij 😀

Ik hou nog steeds een dagboek bij en schaam me er niet voor. Ik vind het fijn om alles even los te laten aan een vertrouwd iets. Vind het ook leuk om soms even terug te bladeren, op de leuke herinneringen en de dingen waar ik nu achteraf trots op kan zijn dat ik het doorstaan heb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *