fbpx
Categorieën
Producten Voeding

Is gedroogd fruit gezond?

Is gedroogd fruit gezond? Nu ik begin met het schrijven van dit artikel heb ik eigenlijk ook geen idee. Natuurlijk is het fruit, maar er zitten ook relatief veel suikers in, omdat het gedroogd is. Hoe zit het met de vitaminen en mineralen? En de vezels? Hoe is gedroogd fruit in vergelijking met snoep?


Om dit te onderzoeken, heb ik gedroogde abrikozen, gedroogde dadels, gedroogde pruimen en een snoepje (volgens Voedingscentrum) met elkaar vergeleken. In deze situatie gaan we er vanuit dat een portie van alle producten 7 gram is.

Energie

Abrikoos20 kcal
Dadel22 kcal
Pruim15 kcal
Snoepje27 kcal

Qua calorieën lopen de producten niet erg uiteen. Wel bevat een snoepje twee keer meer calorieën dan een pruim. Wanneer je er meerdere neemt, kan dat toch wel uitmaken.

Eiwit

Abrikoos0,4 gram
Dadel0,1 gram
Pruim0,1 gram
Snoepje0 gram

In abrikozen zit het meeste eiwit. Toch is dit bijna te verwaarlozen, als je je bedenkt dat een mens ongeveer 1 gram eiwit per kilogram nodig heeft.

Koolhydraten

Abrikoos4,1 gram
Dadel5,1 gram
Pruim3,2 gram
Snoepje6,6 gram

Qua koolhydraten scheelt het ook niet heel veel, maar als je mindert in koolhydraten kun je beter een gedroogde pruim nemen, in plaats van een snoepje.

Suiker

Abrikoos3,9 gram
Dadel4,9 gram
Pruim3,2 gram
Snoepje5 gram

Ik gedroogd fruit zit meestal alleen natuurlijk suiker, in plaats van toegevoegd suiker. Check hiervoor wel de ingrediëntenlijst!

Vanuit mijn studie heb ik geleerd dat het niet zozeer uitmaakt waar het suiker vandaan komt. Suiker is suiker. Wel is het zo dat producten met toegevoegd suiker, vaak ook slecht vet bevat en veel energie. Producten met natuurlijk suiker, zoals fruit, bevatten vaak vitaminen, mineralen en vezels, wat het product dan weer gezond maakt. Volg je het nog?

Als je op je suikerinname wil letten, kun je beter een pruim nemen, in plaats van een snoepje. Ook als je liever geen toegevoegd suiker eet, kun je beter voor gedroogd fruit gaan.

Vezels

Abrikoos1 gram
Dadel0,5 gram
Pruim1,1 gram
Snoepje0 gram

Qua vezels zit er een redelijk verschil in gedroogd fruit en snoep. Een mens heeft ongeveer 30 tot 40 gram vezels op een dag nodig. Gemiddeld eet een Nederlander ongeveer 20 gram vezels. Een paar extra gedroogde abrikozen of pruimen zijn dan zeker niet verkeerd!

Kalium

Abrikoos105 mg
Dadel42 mg
Pruim60 mg
Snoepje0 mg

In een abrikoos zit ongeveer 3 procent van wat je aan kalium nodig hebt op een dag. Echter komt een kaliumtekort niet veel voor in Nederland.

Natrium

Abrikoos2 mg
Dadel1 mg
Pruim1 mg
Snoepje2 mg

Van natrium mogen we niet meer dan 2400 mg op een dag hebben. Toch gaan we hier vaak overheen. Zoals je ziet, bevatten alle vier de producten vrijwel geen natrium. Wat dat betreft zijn de opties ongeveer even goed.

IJzer

Abrikoos5 mg
Dadel4 mg
Pruim2 mg
Snoepje0 mg

Vegetariërs, veganisten en vruchtbare vrouwen hebben een verhoogde kans op een ijzertekort. Een abrikoos bevat ongeveer 2,5% van wat je nodig hebt aan ijzer op een dag. Wanneer je op een natuurlijke manier meer ijzer wil binnenkrijgen, is het geen slecht idee om af en toe een abrikoos tussendoor te eten.

Overige vitaminen en mineralen

In gedroogd fruit zit ook een beetje magnesium, fosfor, vitamine A en vitamine E. Dit is zo weinig (rond de 1% tot 2% van wat je nodig hebt op een dag), dat ik het niet uitgewerkt heb. Ook zijn het stoffen waarvan bijna niemand een tekort heeft. Toch kan het bijdragen aan variatie en daarbij aan de gezondheid, vooral als je een paar porties neemt.

Conclusie

Qua energie verschilt gedroogd fruit niet veel van snoep en zelfs op het gebied van suiker niet. Eet je liever natuurlijke suikers dan toegevoegde? Dan is het gedroogde fruit sowieso een betere optie.

Ik zou vooral voor het gedroogde fruit kiezen, omdat er meer vezels in zitten. Wanneer je een paar stuks per dag neemt, kan het echt een verschil maken.

Ook zit in het gedroogde fruit vitaminen en mineralen. Met name ijzer is een belangrijke, wanneer je plantaardig eet en/of een vrouw in de vruchtbare periode bent. In snoep zitten geen vitaminen en mineralen.

Is gedroogd fruit gezond?

Of gedroogd fruit op zich gezond is; daar valt nog steeds over te discussiëren. Het is duidelijk dat in gedroogd fruit wat vitaminen en mineralen zitten. Van de één meer dan van de andere.

Ben je tegen suiker? Dan is het ongezond. Ben je alleen tegen toegevoegd suiker? Dan is het gezond. Heb je sowieso geen probleem met suiker? Dan is het ook gezond.

Het ligt er ook maar net aan wat jouw doel is. Als je bijvoorbeeld te weinig vezels eet op een dag, dan kan een gedroogd stuk fruit als tussendoortje een prima optie voor je zijn! Maar sport je veel en wil je meer eiwitten tussendoor eten? Dan is het niet zo’n goede optie.

Bronnen

  • https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/dashboard
  • https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/
  • https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/buikbarometer/
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/symptomen-ijzertekort.aspx

Één reactie op “Is gedroogd fruit gezond?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *