fbpx
Categorieën
Voeding

Acht tips om minder te eten tijdens de feestdagen

De leukste tijd van het jaar begint er weer aan te komen. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw! Ik kan niet wachten. Natuurlijk willen we hier volop van genieten, en dat mag ook. Alleen wanneer je bezig bent met een dieet óf wanneer je blij bent met je lichaam dat je nu hebt is het misschien niet ideaal om je elke dag volledig te laten gaan. Niet alleen omdat je dan aankomt, maar ook omdat het je een naar gevoel kan geven. Hier zijn 8 tips om niet te veel te eten tijdens de kerstdagen.

Schep minder van één ding op

Natuurlijk kun je je hele bord opscheppen met aardappelsalade, want wie vind dat niet lekker? Vervolgens kom je de pasta tegen en daar wil je óók een bord van (ik spreek uit eigen ervaring trouwens). En dan zijn er nog hapjes, broodjes en toetjes. Je neemt van alles ruim voldoende en eindigt met een te volle buik. Helemaal niet een comfortabel gevoel eigenlijk. “Maar alles was ook zó lekker, ik kon niet kiezen”. Maar guess what! Je hoeft ook niet te kiezen. Wat nou als je van alles wat je wil een kleinere portie neemt. Zo kun je alles proeven en voel je aan het einde gevuld, maar niet misselijk. Ideaal.

Probeer meer groenten te eten

Natuurlijk hoef je niet een bord flauwe spruitjes te eten, maar schep eens wat van die lekkere salade op. Dit vult niet erg, maar je hebt toch weer wat om weg te happen. Uiteindelijk zijn salades vaak lekkerder dan je vooraf denkt. Misschien voel je je na die salade zo goed en gezond, dat je geeneens zin hebt om eindelijk vette hap op te scheppen. Met een salade vul je ook wat van je vitamientjes aan en dat is niet verkeerd tijdens de feestdagen.

Eet langzaam en bewust

Kijk naar je eten voor je er aan begint. Eet bewust en kauw langzamer. Zo geniet je er meer van. Ook schijnt het zo te zijn dat je lichaam eerder denkt dat ie vol zit, wanneer je langzaam eet. Luister hiernaar en stop met eten wanneer je het gevoel hebt dat je genoeg hebt gehad. Dit voorkomt buikpijn en een misselijk gevoel. Achteraf zul je jezelf dankbaar zijn.

Wissel af

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je tijdens kerst wél even helemaal vol te eten. Gelijk heb je! Dit is dé dag van het jaar dat het mag. Heb je hier toch wat schuldige gevoelens bij? Eet de dagen ervoor en erna dan wat minder. Je hoeft jezelf absoluut niet uit te hongeren, maar lichtere maaltijden kunnen geen kwaad. Denk aan knäckebröd met beleg als ontbijt en een salade als lunch.

Drink genoeg

Blijft het hongerige gevoel maar aanhouden? Niet zo gek met al dat eten om je heen. Om te voorkomen dat je hier maar aan blijft toegeven, heb ik een goede tip voor je. Drink genoeg water, ongeveer 2 liter per dag. Dorst kan door het lichaam soms verward worden met honger, en al helemaal wanneer er lekker eten om je heen staat. En dat jij onbewust dorst hebt tijdens de feestdagen is helemaal niet zo onwaarschijnlijk. Zout en alcohol zorgen ervoor dat je lichaam meer water wil. Laten dit nou twee stofjes zijn die we tijdens de feestdagen net wat meer nemen. Dus drink eens een glas water. Je zult meteen merken dat de trek minder wordt.

Haal niet te veel snoep in huis

Tijdens de feestdagen is het normaal om pepernoten, speculaas en chocolade in huis te hebben. Wanneer je het eenmaal in huis hebt is het alleen zó moeilijk om er vanaf te blijven. Probeer daarom het snoep in huis te minderen. Zo nu en dan moet kunnen, maar gedurende de hele maand is niet aan te raden wanneer je minder wil eten.

Drink niet elke dag alcohol

Yes! Het is december, en dat betekent.. we kunnen vaker alcohol drinken zonder dat het raar is! Ja, we weten allemaal dat het slecht is, maar kom op, het is toch feest? Ik ben er zelf ook mega guilty aan. Helaas zitten in alcohol veel calorieën en dat is niet handig wanneer je op gewicht wil blijven. Probeer daarom het drinken van alcohol exclusief te houden. Dat is eigenlijk ook leuker. Wanneer je wel van jezelf mag drinken is het echt een feestje. Dus een paar dagen meer dan in de andere maanden is echt niet erg, maar elke dag alcohol drinken is wat veel. Probeer ook je grens te vinden. Wanneer is alcohol nog leuk? En wanneer gaat het over in niet meer leuk? Maarja, die grens vinden is lastig wanneer je al een beetje tipsy bent.

Beweeg

Het laatste waar je met dit koude weer zin in hebt: sporten! Toch zal het je verbazen wat een lange wandeling met je kan doen. Of een uurtje sportschool. Je verbrandt hiermee wat extra calorieën die je gegeten hebt en nog belangrijker dan dat: het voelt goed. Van sporten word je blij en het geeft wat meer zelfvertrouwen. Probeer het eens!

Dit waren mijn 8 tips. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad. Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om te vertellen dat je niet zoveel moet eten. Ik ga zelf tijdens de feestdagen ook lekkere dingen eten. Deze tips kunnen helpen met het vinden van je grens. Wanneer vind jij het nog leuk? Of eet je eigenlijk zoveel dat je je er achteraf naar en misselijk van voelt? Het belangrijkste is dat jij je goed voelt en dat je geniet tijdens deze dagen. Alvast veel plezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *