fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle

Hoe ik (zonder antibiotica) van mijn blaasontstekingen afkwam

Vandaag een iets ander onderwerp dan vegetarisch eten. Namelijk: blaasontstekingen. Een erg vervelend kwaaltje, waar eigenlijk te weinig aandacht voor is. Heel veel meiden en vrouwen hebben er last van. Maar echt, heel veel. Dit merkte ik pas toen ik er zelf over begon te vertellen tegen vriendinnen. Gelukkig gaan blaasontstekingen bijna altijd over, zo uiteindelijk ook bij mij, wat ik op gegeven moment niet meer had verwacht. Lees hier mijn verhaal en hoe ik er vanaf ben gekomen (zonder antibiotica)

Ik vertel dit niet omdat ik het zo’n leuk verhaal vind, maar ik schrijf dit om wie dit leest te helpen. Dat is wat ik het liefst hiermee wil bereiken. Ook is het zo dat dít toevallig in mijn geval werkte. Dat zegt niet dat het de oplossing is voor jou. In ieder geval is het het proberen waard.

pexels-photo-576831.jpeg

Toen ik voor het eerst een blaasontsteking kreeg, was ik nog jong. Misschien 12 jaar oud. Plassen deed pijn, maar dat was het. Ik had geen idee wat het was, maar het ging vanzelf weer over. Daarna heb ik het rond mijn 15e/16e nog een keer gehad. Deze keer was het heftiger en heb ik antibiotica gekregen, waarna het een lange tijd wegbleef.

Vanaf mijn 17e kreeg ik het ongeveer elk halfjaar. Dit kwam waarschijnlijk omdat ik totaal niet op lette. Hier zijn een aantal tips waarmee je een blaasontsteking kan voorkomen en dat deed ik allemaal niet. Wel begon ik dat steeds meer te doen, naarmate ze vaker terug kwamen. Denk vooral aan genoeg water drinken en altijd plassen na de seks. Dat zijn de twee allerbelangrijkste tips tegen blaasproblemen, wat mij betreft.

Ik was bijna 19 toen ik in Frankrijk ineens een hele zware en pijnlijke blaasontsteking kreeg. Ik was in die tijd erg gestrest en de blaasontsteking maakte dat nog veel erger. Ik kreeg daar in Frankrijk hele zware antibiotica voorgeschreven (waarvan ze in Nederland zeiden dat ze me die nooit hadden gegeven), waardoor het even wegging.

Daarna bleef ik last houden van m’n blaas. Ik had drie keer achter elkaar elke twee weken een blaasontsteking. Maar ook tussendoor deed plassen pijn en ik had een raar gevoel in m’n onderbuik. Heel vaak heb ik urine laten testen bij de huisarts, maar wat voor uitslag daar uitkwam was heel verschillend. Soms zagen ze wat bacteriën, soms alleen wat bloed, soms een echte ontsteking.

Inmiddels was ik obsessief met dit probleem. Ik had er dagenlang stress over en zocht van alles op op het internet (niet doen!), waardoor ik bang was dat het chronisch was. Ik dronk veel te veel water en was haast dwangmatig met hygiëne. Ik slikte elke dag cranberry-supplementen, maar daarvan heb ik het effect nooit echt gemerkt. Ook gebruikte ik altijd antibiotica wanneer ik een blaasontsteking had.

Totdat ik op gegeven moment helemaal klaar was met de antibiotica. Als je dit heel vaak gebruikt kun je er resistent voor worden en ook daar was ik erg bang voor. Daarnaast werd mijn buik niet blij van al die antibiotica. Dat kon echt veel zeer doen. Een keer zelfs zo erg dat ik er niet van kon lopen. Dat resulteerde natuurlijk ook weer in een paniekaanval..

Toen kwam ik op gegeven moment D-mannose tegen op internet. Dit schijnt de bacteriën weg te halen die juist zorgen voor een blaasontsteking. Klonk interessant. Toen ik weer eens een blaasontsteking kreeg begon ik dit maar te nemen. Eens een keer iets natuurlijks proberen in plaats van die antibiotica. Tegelijk dronk ik nog steeds erg veel water. Ik had intussen al geaccepteerd dat ik chronisch blaasontsteking zou krijgen, dus de stress over dit onderwerp werd ook steeds minder.

En het bleef weg. Eindelijk! Ik begon met 5 capsules van 500 mg D-mannose per dag en bouwde dat steeds verder af. Na een paar weken stopte ik ermee, om te kijken of de blaasontsteking weg zou blijven. Een maand later voelde ik het nog één keer een klein beetje opkomen. Toen was toevallig de D-mannose op, dus heb ik vitamine C gehaald en dat geprobeerd samen met veel water. Ook toen bleef het weg.

Inmiddels heb ik al bijna vijf maanden geen blaasontsteking meer gehad. Ik slik alleen nog soms cranberry, maar daar ga ik binnenkort mee stoppen, want ik heb nooit het gevoel gehad dat dat hielp. Als m’n blaas onrustig is, drink ik wat extra water en dan is het snel weer weg. Ik neem ook elke dag een multi-supplement, omdat ik vegetariër ben. Dit, opgelost in water, kan ook best zuur zijn. Zuur schijnt goed te zijn voor je blaas, dus wie weet helpt het mee.

Als ik een blaasontsteking zou voelen opkomen, zou ik vitamine C gaan drinken en D-mannose nemen. Misschien niet tegelijk, want vitamine C is erg zuur. Wie weet beïnvloedt dat het effect van de D-mannose. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Dus kort samengevat:

Ik heb nu eenmaal een gevoelige blaas. Dit verschilt per persoon. Stress was bij mij waarschijnlijk de grootste oorzaak van de instandhouding van de ontsteking. Ik denk dat de bacteriën daardoor niet weggingen. Stress is namelijk een oorzaak van veel gezondheidsproblemen.

  • Cranberry werkte voor mij niet echt
  • Antibiotica werkte alleen op de korte termijn
  • Vitamine C werkte goed
  • D-mannose werkte heel goed
  • Het drinken van genoeg water is ook erg belangrijk

Één reactie op “Hoe ik (zonder antibiotica) van mijn blaasontstekingen afkwam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *