fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle

De studie Voeding en Diëtetiek met een eetstoornis

Eet iedereen van de studie Voeding en Diëtetiek gezond? Hoor je dat te doen tijdens de studie? Kan je Voeding en Diëtetiek doen met een eetstoornis(verleden)? Ik ben zelf student aan deze opleiding en heb zelf ook een eetstoornis gehad. Daarom ga ik zoveel mogelijk antwoord proberen de te geven op vragen rondom dit onderwerp.

books-bookstore-book-reading-159711.jpeg

Eet iedereen bij Voeding en Diëtetiek gezond?

Nee! Ik zie vaak genoeg mensen Bueno’s en muffins naar binnen werken tijdens de les. Ook alcohol word tijdens het uitgaan en in het weekend genoeg gedronken. Al een paar kleine voorbeeldjes dat echt niet iedereen altijd gezond eet.

Ik denk wel dat gemiddeld genomen wij vergeleken met andere studies gezonder eten en drinken. Bijna iedereen die deze studie kiest, is al geïnteresseerd in voeding. Veel daarvan zijn al langer bezig met gezond eten en sporten. Natuurlijk word je je ook bewuster van wat een gezondere leefstijl inhoudt. Hierdoor kan het zijn dat je eetstijl wat verandert.

Mijn eetstijl?

Ik doe nu een halfjaar deze studie. Hoe ik denk over eten is al aardig veranderd. Vroeger had ik anorexia, maar daar ben ik al een tijdje vanaf. Wel baseerde ik nog steeds ‘gezond’ en ‘ongezond’ op hoeveel calorieën er in product zaten. Nu realiseer ik me beter dat producten met veel calorieën ook gezond kunnen zijn. Denk aan noten, zaden en olijfolie.

Ook let ik nu meer op nutriënten en minder op alleen calorieën. Ik probeer elke dag genoeg vezels, eiwitten, groente en fruit binnen te krijgen. Vroeger was ik daar totaal niet mee bezig. Ik ben dus minder bang om te veel te eten, en zorg er juist voor dat ik genoeg eet en geen belangrijke stoffen mis.

Wees trouwens voorbereid als je aan deze studie begint. In het begin had ik constant honger en het blijkt dat meerdere studenten daar last van hebben. Je bent de hele dag over eten aan het praten. Niet zo gek dat je dan trek krijgt in van alles en nog wat. Dit is trouwens wel snel overgegaan.

pexels-photo-278303.jpeg

Voeding en Diëtetiek met een eetstoornis?

Er zijn voordelen en nadelen aan de studie Voeding en Diëtetiek terwijl je een eetstoornis hebt, of net nadat je het hebt gehad. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je leert hoe slecht te weinig eten is. Misschien is daardoor de stap om weer meer te gaan eten kleiner.

Een nadeel is dat je leert welke producten veel calorieën bevatten. Dit kan je proces om ‘minder op calorieën te letten’ verslechteren, want ze zullen in je hoofd gaan zitten. Net zoals hoeveel vet ergens inzit. Dit ga en moet je leren.

Ook kunnen dingen die leraren zeggen of uitleggen triggerend zijn.

Denk ook niet dat je ongemerkt veel kunt afvallen tijdens deze studie. Docenten zijn zich bewust van het aantal mensen met een eetstoornisgeschiedenis en letten hier goed op. Ik heb van studiegenoten gehoord dat ze je op gesprek vragen als ze iets vermoeden. Daarnaast kun je, naar wat ik mij heb laten vertellen, weggestuurd worden als het te gevaarlijk voor je wordt.

Tips

  1. Kies deze studie niet voor jezelf, maar omdat je er later anderen mee wil helpen. Als je deze studie kiest om gezonder te worden of om meer af te vallen, ben je niet aan het juiste adres.
  2. Doe het alleen als je sterk in je schoenen staat en je weet dat je eetstoornis er niet van gaat opleven.
  3. Als je daar wel aan twijfelt, maar het echt wil, vraag hulp van een psycholoog. Het verschil echt per persoon of het kan of niet.
  4. Als je twijfelt of je het moet doen of niet, in verband met je eetstoornis: ga naar een deskundige of iemand van de opleiding zelf. Zij kunnen je helpen met wat in jouw geval het beste is om te doen.

Bekijk dit artikel voor een positieve en negatieve ervaring: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Voeding_en_Dietetiek_met_eetstoornis

Disclaimer: ik ben geen diëtist of psycholoog. Dit is puur mijn ervaring en wat ik gehoord heb van andere studenten om me heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *