fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle

Zo hou je je sportvoornemens vol

De sportscholen worden in januari volop bezocht, maar langzaam wordt dat steeds minder. In de laatste maanden van het jaar zie je haast niemand meer. Elk jaar weer. En ergens is dat best logisch. Het wordt kouder. De feestdagen beginnen. ‘In het nieuwe jaar beginnen we weer!’. Heel veel mensen doen dit. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen met het volhouden van je sportvoornemens.

runner-1814460_1920

Een paar dagen eerder

Deze tip klinkt misschien vreemd, maar werkt ontzettend goed: begin eerder dan 1 januari. En dan bedoel ik niet dat je er al voor 100% voor hoeft te gaan. Stap voor stap werken aan je doel, werkt veel beter dan in één keer een omslag maken. Mensen houden namelijk vaak helemaal niet van een plotselinge veranderingen, en al helemaal niet een verandering die je niet heel leuk vindt. Want geef toe, we hebben er eigenlijk niet zoveel zin in.

Begin dus al een week of een maand eerder met langzaamaan werken naar je doel. Loop alvast een klein rondje door het park, al is het wandelend! Neem eens die eerste eiwit-shake of bezoek alvast de sportschool. Het is helemaal niet erg als je na een klein halfuur weer weggaat. Daarna kun je steeds verder opbouwen, zodat je in januari met volle gang vooruit kan.

Op deze manier raak je alvast gewend aan het idee. We sluiten namelijk mega-gemotiveerd het jaar af, maar eenmaal aan het begin van het jaar valt het tegen. Om deze drempel iets kleiner maken, is een opbouw belangrijk.

Zoek een sport die je leuk vindt

Kijk je op tegen mensen die een uur lang rond kunnen joggen? Dat wil ik ook! Maar eenmaal bezig vind je het vreselijk. Pijn, vermoeid, koud, bah! Ik herken het heel erg. Hardlopen ligt me gewoon niet zo. Begin er dan vooral niet aan. Want als je aan iets begint wat je eigenlijk haat, is de motivatie zo weg. Doe een sport die je leuk vindt. Een teamsport, yoga of boksen bijvoorbeeld. Mij liggen die sporten eigenlijk allemaal niet, maar uit de sportschool haal ik wel veel plezier. Toevallig hou ik dat na een aantal jaar nog steeds vol, in plaats van de 3 pogingen die ik gedaan heb om te gaan hardlopen.

Kies een haalbaar doel

Elke dag een rondje lopen, 4 keer per week een les of dagelijks naar de sportschool. Het klinkt fantastisch. Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft daar tijd voor. Misschien jij ook niet, al zou je het graag willen. En al heb je er tijd voor, het is nogal wat om zo vaak te gaan. Een paar keer per week is ook al goed en dat hou je waarschijnlijk langer vol. Kies een doel dat fysiek, mentaal, maar ook qua tijd bij je past. Zo strand je niet na een maand al uitgeput op de bank voor de tv.

Denk niet zwart-wit

Een hele belangrijke: denk niet zwart-wit. Een van de meest gevaarlijke gedachtes is: ‘oh ik ben vandaag niet gegaan, de week is verpest, dus is ga de rest van de week ook niet’. Dit is namelijk heel verleidelijk om te denken, maar het is gewoonweg niet waar. Als je een stuk chocolade eet, is je dag niet verpest. Dus in plaats van de rest van de dag ongezond te gaan eten; pak het weer op een maak je dag helemaal goed met gezond eten. Soms cheaten mag ook en dat betekent niet dat je alles verpest hebt. Voor de sportschool geld hetzelfde. Een dag, of zelfs een week overslaan betekent niet dat je de rest van de maand ook niet hoeft ‘omdat de maand toch al verpest is’.

Plan je sporttijden in

Ga niet wachten op die ene keer dat je er zin in hebt, want dat komt minder vaak dan je hoopt. Schrijf de sportdate met jezelf in je agenda en zet nota bene een wekker. Dit is al iets meer een stok achter de deur. En het kan natuurlijk zo zijn dat je een keer écht niet kan. Maar slechte excuusjes aan jezelf vertellen om niet te gaan, don’t do it!

Accepteer de decemberdip

Haast iedereen sport minder in december. Dat is nu eenmaal zo. Accepteer dat je deze maand iets minder zal sporten en iets meer zal eten. Laat vooral deze gezellige maand niet verpesten door een volgepland sportrooster. Ik zeg niet dat je 1 december per direct moet stoppen met naar de sportschool gaan, maar een dagje per week minder kan echt geen kwaad.

Heb jij nog tips voor het volhouden van goede voornemens? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *