fbpx
Categorieën
Vega(n) zijn Voeding

Vragen die vegetariërs vaak krijgen

Even een persoonlijk berichtje. Is weer eens wat anders. Ik ben namelijk al 3,5 jaar vegetariër. Nog steeds met plezier en ik ben ook nog lang niet van plan om ermee te stoppen. Toen ik er net mee begon, was het bij de mensen om me heen nog helemaal niet bekend. Ik heb er best vaak vragen over gekregen. Vaak leuke, soms iets minder leuke en soms ook aan de licht domme kant. Hieronder zal ik de meeste gestelde vragen beantwoorden, met een paar (vervelende) opmerkingen die ik heb gekregen, en die waarschijnlijk elke vegetariër krijgt, tussendoor!

etenbloggroente

Waarom ben je vegetariër?

Dat is wel meeste gestelde en logische vraag. De vraag: ‘omdat je het zielig voor de dieren vindt?’ komt er vaak achteraan. ‘Zielig voor de dieren’, klinkt een beetje kinderachtig, maar daar kwam het in het begin wel op neer. Na het kijken van filmpjes over de bio-industrie wilde ik er niet meer aan meewerken. Ik hou heel erg van dieren en het voelt goed om ze dan ook niet te eten. Pas later ben ik gaan beseffen dat vegetariër zijn ook goed voor de gezondheid en het milieu is. Dat is ook een reden om vegetariër te blijven.

Ja maar, de mens heeft altijd al vlees gegeten?

Vroeger konden we waarschijnlijk inderdaad niet zonder vlees en dat zou ik toen ook zeker niet geprobeerd hebben. Gelukkig hebben we nu de middelen om het wel te kunnen! Zowat alle voedingsmiddelen in de supermarkt, vleesvervangers, genoeg geld, noem maar op. Daar ben ik heel blij mee. Als het niet had gekund, had ik het ook zeker niet gedaan.

Wil je uiteindelijk ook veganist worden?

Deze is me veel gesteld toen ik besloot om mijn profielwerkstuk over veganisme te gaan doen. Ik heb genoeg docu’s gezien en verhalen gelezen om te weten dat je wel gezond veganistisch kán eten, zonder dat je voedingsstoffen mist. Het is alleen heel moeilijk. Je moet veel eten, veel variatie, supplementen. Ik zou het best willen, maar het is me net iets te moeilijk. Wel ben ik part-time veganist. Ik vervang yoghurt door soja-yoghurt, eet bijna geen kaas meer (met pijn in mijn hart) en melk en eieren heb ik sowieso nooit lekker gevonden.

vegawrap8

Dieren worden toch wel gedood.

Ja dat klopt, en ik geloof ook echt niet dat ik daar in mijn eentje veel aan ga doen. Ik vind het gewoon een prettig idee dat ik er niet aan mee doe. Op YouTube staan genoeg video’s over hoe dat zijn gang gaat en na dat gezien te hebben hoef ik het niet meer. Ik vind het helemaal niet erg als anderen het wel doen trouwens. Die vraag krijg ik ook wel eens: of ik neerkijk op vleeseters. Helemaal niet!

Lust je het niet?

Jawel ik lust wel vlees. De afgelopen jaren heb ik op sommige momenten een hamburger of shoarma wel een klein beetje gemist wanneer ik het rook. Moet zeggen dat het de laatste tijd redelijk weg is. Wanneer ik soms (per ongeluk) vlees eet, vind ik het meestal helemaal niet meer zo heel lekker.

Eet je wel vis?

Ik haat vis echt op alle manieren. Ze zijn eng, ook als ze leven. Ze stinken en ik vind ze helemaal niet lekker. Ik weet niet of ik vis zou eten als ik het zou lusten. Misschien wel, want het is gezond en ik geef veel minder om vis dan om andere dieren.

hamburgersklaar

Is het wel eens fout gegaan?

Ja ik heb een aantal keer een XL kapsalon weg zitten werken (is zo lekker na een avondje stappen!). En ik heb misschien wel eens KFC geprobeerd.. Het eerste jaar was ik fel tegen zondigen. Ik wilde mijn ‘streak’ van niet vlees eten niet verpesten. Daarna heb ik toch een aantal keer vlees (eigenlijk vooral kip) gegeten en misschien met een klein beetje spijt. Ik ben toch niet die perfecte vegetariër. Maar die keren heb ik er ook echt optimaal van genoten. Als je het een tijd niet gehad hebt, is het zoveel lekkerder.

Eet je alleen sla met eieren dan?

Om deze opmerking kan ik nog steeds heel hard lachen. Waar blijven de aardappels, groenten, rijst, vleesvervangers, brood, bonen, noten, kaas, fruit, ga maar door. Toen iemand dit aan mij vroeg was ik er gewoon even stil van. Wat moet je hierop reageren? Misschien dacht diegene dat ik zei dat ik veganist was, maar dan blijven natuurlijk ook niet alleen sla en eieren over. Al helemaal geen eieren!

Voor de rest krijg ik er vaak complimentjes over; mensen vinden het knap. Dat is heel lief. Dat er vragen over zijn snap ik helemaal. Ik kan ook prima tegen de iets negatievere opmerkingen.

Zijn er nog meer vegetariërs die wel eens aparte / gedenkwaardige opmerkingen hebben gekregen?

0 reacties op “Vragen die vegetariërs vaak krijgen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *