fbpx
Categorieën
Producten Reviews Voeding

Veganistische kaas vergelijken met normale kaas

Misschien ken je het al, misschien heb je er nog nooit van gehoord: vegan kaas! Ik kon het ook niet geloven toen ik het hoorde. Hoe kun je nu kaas namaken, zonder dierlijke producten te gebruiken? Toch is het Wilmersburger gelukt. Ik zag het bij de Jumbo liggen en ben het maar eens gaan testen. Ik ga de veganistische kaas vergelijken met normale kaas. Niet alleen los, maar ook op een broodje gezond en in een tosti. Lees mee als je benieuwd bent in hoeverre veganistische kaas verschilt van melkkaas!

Let op: Op alle foto’s is de bovenste veganistisch (Wilmersburger) en de onderste normaal (belegen 48+ van de Lidl).

DSC05076

Eerste indruk

Ik ben erg benieuwd naar de kaas en kan me niet voorstellen hoe het gaat smaken. Exciting!

Waar ik iets minder excited over ben, is de prijs. Veganistische kaas is namelijk héél erg duur. Dat mag wel even gezegd worden. Voor een pakje van 150 gram betaal je €2,72, terwijl je voor echte kaas bij de Lidl voor 150 gram €1,20 zou betalen of bij de Jumbo €1,67.

Macronutriënten

  • Per 100 gram bevat de normale kaas 366 calorieën en de veganistische kaas 281. Scheelt best wel wat!
  • Normale kaas bevat meer vet, alleen relatief meer onverzadigd (gezond) vet. Veganistische kaas bevat dus minder, maar slechter vet.
  • In normale kaas zitten geen koolhydraten, in veganistische kaas 20 per 100 gram.
  • In normale kaas zit 23,9 gram eiwitten per 100 gram, waar dat bij veganistische kaas nul (!) is.

Je vraagt je vast af waar veganistische kaas van gemaakt is. De hoofdingrediënten zijn water, kokosolie en zetmeel.

dsc05078.jpg

Losse kaas

Toen ik de veganistische kaas uit de verpakking haalde, was ik echt even verbaasd. Het rook namelijk echt naar kaas. Dat had ik niet verwacht.

Ook wanneer je het eet, smaakt het redelijk naar kaas. Naarmate je verder eet komt er alleen een aparte bijsmaak bij. Zou dat met de kokos te maken hebben? Dit is namelijk één van de hoofdingrediënten. Ik hou persoonlijk niet zo van kokos, vandaar dat ik de bijsmaak niet zo fantastisch vind.

De veganistische kaas is iets harder en minder romig dan de melkkaas. Verder is het qua structuur vergelijkbaar.

De kaas op een broodje

Op een belegd broodje met komkommer, tomaat en ui vond ik het al een stuk beter. De kokosbijsmaak was minder, alleen nog niet volledig weg.

Wel merkte ik duidelijk dat de kaas niet zo aanwezig was. Melkkaas heeft een best sterke smaak die je wel door het brood en de groenten heen proeft. De veganistische kaas heeft dit minder. Het verdwijnt eigenlijk op de achtergrond. Dit vond ik niet heel erg en het was een prima broodje om te eten.

DSC05047
DSC05082

De kaas op een tosti

Dit vond ik denk ik het minst van allemaal. De veganistische kaas smelt erg, waardoor het een soort saus wordt. Ik vond het niet zo lekker smaken, maar dit kan natuurlijk per persoon verschillen.

Ook de bijsmaak kwam in de tosti meer naar voren. Dit maakte ook dat ik het wat minder vond dan melkkaas.

CONCLUSIE

Als je geen kaas wil eten, maar het toch mist, is dit zeker een goeie. Een nadeel is dat het zo duur is en dat er weinig in de verpakking zit. Een voordeel is dat veganistische kaas zeker te vergelijken is met normale kaas. Het is niet hetzelfde, maar de verschillen zijn klein.

Ik zou deze veganistische kaas van Wilmersburger aanraden aan mensen die kokos lusten en daar geen probleem met hebben. Dit proef je namelijk een beetje terug.

De kaas is vooral goed te combineren met groenten op een broodje. Een tosti kan ook, want het smelt goed. Houd er wel rekening mee dat hij verandert in een soort saus, wat niet vergelijkbaar is met gesmolten melkkaas!

Wat is jouw mening over de veganistische kaas? 

Één reactie op “Veganistische kaas vergelijken met normale kaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *